Kenali Kamera, SLR & DSLR

Entry ini akan menerangkan tentang jenis kamera yang selalu digunakan dalam fotografi, SLR dan DSLR. Terdapat beberapa perbezaan antara...

Entry ini akan menerangkan tentang jenis kamera yang selalu digunakan dalam fotografi, SLR dan DSLR. Terdapat beberapa perbezaan antara kedua-dua jenis kamera ini dan mungkin ada yang mnganggap kamera SLR dan DSLR adalah sama. Sebenarnya ada persamaan dan ada juga perbezaan. Ada juga yang menganggap 'SLR' dan 'DSLR' ini adalah model kamera seperti Nikon, canon, sony dan sebagainya. sebenarnya tidak. Ia adalah antara jenis kamera dan mempunyai ciri-ciri tertentu.

Bercakap tentang SLR, apa yang dimaksudkan dengan SLR? ada yang memberi tafsiran sendiri seperti 'single light ray' (aku la tu..dulu-dulu time jahil). SLR sebenarnya membawa maksud 'single lens reflex'. Kamera SLR pula ialah:


satu kamera yang biasanya menggunakan satu sistem cermin dan prisma ('reflex' dari pantulan cahaya) yang membenarkan jurugambar untuk melihat dengan tepat apa yang akan ditangkap (captured) melalui 'viewfinder'. Ini membolehkan jurugambar untuk melihat bahagian dalam kamera itu sendiri dan melihat imej sebenar yang dibentuk oleh lens.


Terdapat 3 jenis kamera SLR:
  • Manual type - semua setting dikawal secara manual.
  • Automatic type - setting telah ditetapkan secara automatik (bilt-in program)
  • Semi-automatic type - kombinasi kedua-dua jenis (manual dan automatic)

DSLR pula ialah 'digital single lens reflex' (digital-SLR). maksudnya lebih kurang seperti SLR (telah diterangkan di atas) tetapi ada penambahan perkataan 'digital'. Untuk keterangn yang lebih lanjut, korg boleh rujuk di Wikipedia. jadi, apakah perbezaan antara kedua-dua jenis kamera ini? Ada orang kata sama je kedua-dua nie..

Perbezaan antara kamera SLR dan kamera DSLR. Antaranya ialah:

  • SLR menggunakan filem manakala DSLR pula menggunakan memory card sesuai dgn namanya Digital-SLR. Filem terhad kepada 36 keping gambar (kebiasaan) manakala memory card boleh memuatkan beratus atau beribu keping gambar (bergantung kepada saiz memory card).
  • SLR merupakan Full Frame Format yang menggunakan 35mm filem, manakala DSLR pula byk yang menggunakan 'crop sensor' atau istilah lain APS-C. Tetapi sekarang dah ada DSLR yang mempunyai Full Frame seperti Nikon D700, D3, D3x, D3s, D4, Canon 5D MK II, 5D, 1D MK IV dan sebagainya.
  • DSLR menggunakan sensor (CCD atau CMOS) untuk menukarkan cahaya kepada pixel, SLR hanya menggunakan filem kamera biasa.
  • Dari segi penggunaan, DSLR lebih praktikal kerana boleh tengok terus hasil gambar yang diambil, manakala SLR menggunakan filem, tak boleh tengok hasil yang diambil sebelum dicuci.
  • Cara penggunaan SLR dan DSLR hampir sama seperti setting untuk ISO, shutter speed, aperture, dan lain-lain. Kedua-duanya juga mempunyai jenis manual dan jenis automatik.
  • Untuk mengambil gambar menggunakan SLR, kene pastikan jarum exposer berada di kedudukan normal, jika tidak gambar akan over atau under. DSLR tak perlu, hanya snap! (nama pun digital).
  • Disebabkan SLR menggunakan filem, jadi nak cuci gambar kenalah hantar kt kedai atau cuci kt dark room (agak susah dan leceh). DSLR hanya guna memory card, boleh print sndiri kt rumah.
  • Contoh kamera SLR ialah Nikon FM10 dan FM2, contoh kamera DSLR Nikon D3100, D90 dan D3. (aku bg contoh nikon je sbb kau suka nikon..hehe.. nk lain, blh google)
SLR



DSLR

Kebiasaan fotografer sekarang menggunakan DSLR kerana lebih mudah berbanding SLR walaupun harganya agak mahal. Mungkin dah takde fotografer menggunakan SLR kerana mempunyai banyak kekurangn berbanding DSLR.



Karya Asal Aritkel ini : 

COMMENTS

BLOGGER: 1
Loading...
Nama

Agama Alat Bantu Mengajar Bahan dan Alatan BMM3105 broadband Cikgu Jazlan Cover File doa Domain .my Fotografi IPGKTAA Event Koleksi Cerpen Lain - Lain LOGO IPG KPM IPGKTAA Nota Bahasa Melayu Nota IPG Panduan KKBI PENDIDIKAN SENI VISUAL PJK PRU13 Running man Santai SERVIS Sukatan BM THUN 1-6 Tutorial TUTORIAL BLOG Tutorial Box.com Tv Online Virus Widget Blog
false
ltr
item
CIKGU JAZLAN: Kenali Kamera, SLR & DSLR
Kenali Kamera, SLR & DSLR
http://1.bp.blogspot.com/-M1aljb5GEBc/UMYi-11xRBI/AAAAAAAABEs/Pe2JGOcYE8I/s320/slr_kamera_02.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-M1aljb5GEBc/UMYi-11xRBI/AAAAAAAABEs/Pe2JGOcYE8I/s72-c/slr_kamera_02.jpg
CIKGU JAZLAN
http://www.cikgujazlan.my/2012/12/kenali-kamera-slr-dslr.html
http://www.cikgujazlan.my/
http://www.cikgujazlan.my/
http://www.cikgujazlan.my/2012/12/kenali-kamera-slr-dslr.html
true
4504742246731490904
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please Like | Share to Unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy